EN

User:
Потребител:
  Password:
Парола:
  Registration
Регистрация


 Международен маскараден фестивал „Кукерландия” – гр. Ямбол


   


                                                                              Когато фестивалът е живот!

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ е едно от най-значимите събития в културния календар на България. Той е втори по мащаби в страната и е единственият български маскараден фестивал, който се провежда всяка година без прекъсване повече от 20 години.
„Кукерландия“ започва на 12 февруари 2000 година като Празник на виното и за кратко време прераства във фестивал с международно участие. Празникът се провежда в Ямбол всяка година между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар, пресъздава обичаите и традициите на празника  Кукеровден, част от пролетния цикъл празници на българина.
Кукерските игри са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”.
Традициите се отличават с изключително многообразие и характерни елементи за всяко населено място, също така с устойчивост и старинност. Кукерският обичай е пряк наследник на най-древните маскарадни игри в историята – Дионисиевите мистерии.
 „Кукерландия“ е фестивалът, който предлага най-голямо разнообразие от маскарадни традиции от всички краища на България и едновременно с това е сцена за представяне на фолклорни и карнавални групи от различни райони на Европа и света. През годините са участвали групи от Македония, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.
Международното събитие завладява града, съчетавайки по колоритен начин хилядолетни традиции и обичаи, звуци, светлина и пъстри багри. В продължение на няколко дни по това време на годината градът се оглася от десетки хиляди чанове, хлопки и звънци на маскарадни групи от цялата страна и от чужбина – кукери, сурвакари, джамалари, джоломари, бабугери, старци, мечки, васильовци, арапи, бразаи, дервиши, станчинари, чауши, къпачи и много други. Те изпълняват древни обичаи за плодородие в граничното време между зимата и пролетта. Всяка от маскарадните групи преминава пред погледите на журито и зрителите, демонстрирайки своята уникалност и традициите на региона, който представя.
Освен пищното дефиле на кукерските групи, което е с конкурсен характер и събира хиляди зрители от близо и далеч като акцент на фестивала, в града по време на всяка „Кукерландия“ цари приповдигната атмосфера сред жителите и гостите, провокирана от множеството съпътстващи прояви - базари, конкурси, изложби и атракции.
Празникът предизвиква изследователския интерес на етнографи, антрополози и историци, които са единодушни в оценката си за самобитността на пресъздаваната традиция.
Мотото на Международния маскараден фестивал е „Когато фестивалът е живот“. Логото на „Кукерландия“ – стилизираното кукерче, е изготвено от известния ямболски художник Георги Зайков.

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ и „село Кукерово“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.Главните организатори на "Кукерландия" са Община Ямбол и Община Тунджа.


   

                                                                                                                

 
Copyright 2009 © Кукерландия. All rights reserved.